B2B sales: veelgemaakte fouten in een verkoopgesprek

16/08/2022

Telefonische verkoop is een goede manier om deals te sluiten. Zeker nu werken meer op afstand plaatsvindt, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. We gaan in deze blog in op een paar veelgemaakte fouten in een verkoopgesprek (die makkelijk voorkomen kunnen worden). Ook vertellen we je hoe je het dan wel moet aanpakken, met als gevolg: leads die écht iets opleveren.

Waarom zou je het niet doen?
Deze vraag is nooit heel handig om te stellen aan de potentiële klant. Toch wordt dit vaak gevraagd, omdat het de klant aanzet tot denken. Echter is de keerzijde dat je aanzet tot het bedenken van redenen waarom hij of zij het niet zou moeten doen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt beter vragen: welke voordelen zou het voor jou hebben als je het wel doet?

Kan jij dit besluit zelfstandig nemen?
Het stellen van deze vraag is altijd een risico. Ten eerste kan het de potentiële klant ongemakkelijk maken als hij of zij het besluit niet kan nemen. Daarbij komt het slordig over, aangezien je dit had kunnen weten als je je huiswerk had gedaan. Het beste is dus om de vraag helemaal niet te stellen. Weet je het antwoord echt niet? Dan kun je het beste vragen: wie zijn er nog meer betrokken bij het nemen van deze beslissing?

Zal ik even vertellen wat wij doen?
Ook in het stellen van deze vraag zit een risico. Er is namelijk een kans dat je teveel informatie geeft. Je belicht waarschijnlijk ook zaken die helemaal niet relevant zijn voor deze prospect. Je kunt dit het beste aanpakken door de gesprekspartner te laten vertellen wat zij doen en welke oplossing ze zoeken. Op basis hiervan vertel je wat jij aan oplossingen kunt bieden. Zo sla je de spijker op zijn kop.

Teveel vakjargon
Een laatste veelgemaakte fout is het gebruik van teveel vakjargon in een verkoopgesprek. Het creëert afstand en heeft ook nog andere nadelen. Je hebt namelijk de kans dat je gesprekspartner het niet begrijpt. Naast dat dit erg vervelend is, heb je ook nog het risico dat hij of zij dit niet wil toegeven om niet ‘dom’ te lijken. In dit geval is de verkoopkans sowieso weg. Maak het dus niet onnodig complex. Laat je potentiële klant in eigen woorden vertellen wat hij of zij nodig heeft en gebruik deze woorden weer in je reactie.

Winactie: telefonische analyse ter waarde van 295 euro
Natuurlijk zijn er nog veel meer fouten die worden gemaakt. Ben je benieuwd wat er beter kan in jouw verkoopgesprekken? Dan hebben we nu een leuke winactie. Je kunt namelijk een telefonische analyse winnen, waarbij wij jouw verkoopgesprekken analyseren. Op basis hiervan geven wij een passend en uitgebreid advies.

Hoe doe je mee?

Meld je aan door een e-mail naar ons te sturen met hierin antwoord op onderstaande vragen* én maximaal 4 opgenomen telefoongesprekken die je graag laat analyseren. Van de gelukkige winnaars worden deze gesprekken geanalyseerd. In een Zoom meeting lichten we de conclusie toe in combinatie met een uitgebreid advies.

* Vragen:

– Wat zijn je gegevens?
– Wat is jouw functie?
– Welk bedrijf en wie wordt er gebeld?
– Waarom deze persoon en hoe ben je aan de gegevens gekomen?
– Wat wil je bereiken met het telefoongesprek?

Check hier de algemene voorwaarden van deze winactie. Natuurlijk kun je de analyse ook gewoon bij ons afnemen.

Terug